Pristupačnost

BEBE ČITAJU

Uz podršku osnivača – Općine Bedekovčina knjižnica sudjeluje  i u svečanom prijemu novorođene djece s područja općine projektom „Bebe čitaju“.  Nadovezujući se na nacionalnu kampanju „Čitaj mi“, ukazujemo na važnost čitanja djeci od najranije dobi zbog dobrobiti cjelovitog razvoja djeteta. Tom prigodom novorođene bebe darujemo slikovnicom kartonskih korica prilagođenim djeci do treće godine, metrom za mjerenje rasta djeteta te materijalima o knjižnici i putokazu za odabir slikovnica. U nastojanju da približimo važnost i ljepotu knjige kroz odrastanje, program započet 2019.g. provodimo svake godine nekoliko puta godišnje.

KNJIŽNICA U PRIRODI

Inicijativa za koju možemo reći da nam je obilježila 2020. godinu i učvrstila nam misaonu putanju za nadolazeće akcije i programe projekt je „Knjižnica u prirodi“. Ovaj zeleni projekt  knjižnica je u zadnjem kvartalu godine provodila u partnerstvu s Udrugom Čudesna šuma, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, a u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama naše općine. U okviru projekta provedeno je ukupno pet radionica s vrtićkom i osnovnoškolskom djecom s područja općine Bedekovčina s ciljem udruživanja knjižne građe i doživljajnog/iskustvenog učenja u prirodi.  Preko resursa iz prirode u neposrednom iskustvu nastojimo osnažiti i senzibilizirati djecu za istraživanje i očuvanje biljnog i životinjskog svijeta. Sve radionice provodile su se na otvorenom – dvorištu vrtića i učionici na otvorenom OŠ Bedekovčina, predstavljajući šumu kao neiscrpnu učiteljicu, znanstvenicu, umjetnicu, terapeutkinju.  U poznati akronim za edukativne sadržaje - STEAM uvrstili smo R-reading (čitanje) i A-art (umjetnost) - STREAM i ta nit vodilja obilježava metodu našega rada u „oživljavanju“ školskih kurikuluma.

KAKO KREIRATI STREAM UČIONICU U PRIRODI (Knjižnica je partner Udruzi Čudesna šuma)

U 2021. godini – Godini čitanja provodio se projekt „Kako kreirati STREAM učionicu u Prirodi“ čiji je nositelj Udruga Čudesna šuma, a naša knjižnica partner, te je ostvaren financijskom podrškom Ministarstva kulture i medija RH i Krapinsko-zagorske županije.  Riječ je o zeleno-čitateljskom projekt s ciljem prožimanja pisanog znanja i mašte iz knjiga s iskustvenim učenjem u prirodi, svojevrsni je nastavak i nadogradnja prethodnog projekta „Knjižnica u prirodi“. Kroz prirodoslovno-istraživačke, “outdoor”, tehničke i umjetničke aktivnosti i radionice u prirodi poticali smo znatiželju i razumijevanje za istraživačke, znanstvene, ekološke procese pomoću svih osjetila, kao i umjetničko-kreativno izražavanje. U sklopu projekta kojem su ciljana skupina bila djeca predškolske i osnovnoškolske dobi, zatim odgajatelji, učitelji i roditelji, održane su ukupno 22 radionice, sa 384 korisnika, od toga 305 djece i 65 učitelja, stručnih suradnika i roditelja iz lokalne zajednice, te 14 edukatora. Edukatori Čudesne šume su stručnjaci koji dolaze iz raznih prirodoslovno-društveno-umjetničkih  i tehničkih područja: geolozi, kemičari, ekonomisti, waldorfski odgajatelji, profesori glazbe, književnici, vizualni umjetnici, izviđači i knjižničari. Radionice, predstava, postavljanje šumskih knjižnica, šumski kamp i ostale aktivnosti održavali su se na poligonu Udruge Čudesna šuma – Marija Bistrica, vanjskim učionicama i dvorištima diljem Krapinsko-zagorske županije, OŠ Marija Bistrica, Konjščina, Krušljevo Selo, Brestovec Orehovički, i otoku Mljetu. Kroz radionice polaznicima i djelatnicima vrtića i škola, te roditeljima djece  prezentirali smo i način rada doživljajnog učenja u prirodi, te ih, volimo razmišljati možda potaknuli da iste uključe u svoj svakodnevni rad, a jedinice lokalne samouprave na potrebu kreiranja društvene učionice u prirodi u svom mjestu djelovanja.

BIBLIOTERAPIJOM DO UKLJUČIVOG DRUŠTVA

Projekt je nastao u Godini čitanja – 2021.g. uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije putem javnih potrebe u kulturi. Radionice biblioterapije, odnosno metodičkog čitanja održane su za korisnike Odgojnog doma Bedekovčina uz stručno vodstvo knjižničarki-biblioterapeutkinja. U ukupno osam radionica za dvije grupe djece i mladih: mlađa grupa od 10-15 i starija od 16-18 g djeci u manjim grupama (5-12 sudionika) nastojalo se potaknuti mehanizme samozaštite i uzajamne pomoći. Biblioterapijskim čitanjem ciljanih naslova djela članovi grupa dijele zajedničke razvojne probleme i suživot u postojećem socijalnom i kulturnom okruženju. Sukladno tome program je bio strukturiran tako da uz vođenje educiranog knjižničara-biblioterapeuta sudionici „prorađuju“ središnje teme. Radionice su se održavale u organiziranim stanovanjima za korisnike Odgojnog doma Bedekovčina na dvije lokacije: Brestovec Orehovički i Pustodol Stubički u razdoblju 27. i 28. listopada 2021.g.

ČITALICA

Projekt „Čitalica“ prijavljen je u 2022.g., a cilj projekta je da se kroz pričaonice i video snimke čitanja slikovnica potakne čitanje naglas djeci predškolske dobi i djeci prvih razreda osnovne škole. Pričaonice bi se održavale jednom mjesečno u prostoru, a na njih se može prijaviti bilo koje dijete navedene dobi. Nakon pričanja priče, slijedio bi razgovor s djecom o pročitanom tekstu i kreativna likovna radionica na istu temu. Dječje radove bi se pritom skupljalo i najbolji radovi bili bi nagrađeni prigodnim poklonom na završnoj pričaonici. Uz pričaonicu koju bi vodile knjižničarke, u vrijeme Mjeseca hrvatske knjige održao bi se susret s autorom jedne od slikovnica koja se djeci najviše svidjela, a za roditelje bi se organiziralo predavanje logopeda o važnosti čitanja od najranije dobi. Budući da bi broj djece na pričaonicama bio ograničen zbog malog prostora knjižnice, ali i kako bi priče došle do što većeg broja djece, unutar projekta bi se radile i zasebne snimke čitanja priča koje bi bile objavljene na YouTube kanalu knjižnice.

Djeca će u razgovoru o pročitanom iskreno iznositi svoja zapažanja, a snimku njihovih „malih recenzija“ šaljemo povratno izdavačima pročitanih slikovnica kako bi iz prve ruke dobili povratnu informaciju svoje ciljane skupine.

Prilikom odabira slikovnica, naglasak se stavlja na kvalitetu sadržaja i poruke priče, prilagođene djeci navedene dobi te da su slikovnice hrvatskih autora kako bi se djecu i roditelje upoznalo s njihovim radom i poticalo čitanje domaćih autora.

Image

Kontakt

(049) 213 656
Trg Ante Starčevića 3, 49221 Bedekovčina

Katalog

Novi naslovi, najčitanije knjige, najbolji način za pretražiti fond knjižnice: https://library.foi.hr/lib

Članstvo

Kako bi ubrzali postupak upisa Vas kao člana knjižnice, možete prethodno ispuniti ovaj obrazac.

Radno vrijeme knjižnice

Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina
Ponedjeljak, srijeda: 11-19h (pauza 15-15,30h)
Utorak, četvrtak: 8-16h (pauza 12-12,30h)
Petak: 8-13h
Subota: 9-12h
 
Knjižnična stanica Brestovec Orehovički
Utorak: 9-12h
Četvrtak: 13-16h